HTML

Magunkról

The blog of the Budapest based Digital Natives covers the topics such as technological challenges we meet in our work, also our solutions and developments related mostly to Ruby on Rails and e. g. JavaScript. You can read about project management methodologies, which drive our workflow, such as agile or scrum. We don’t forget to report about our work and free-time related events and activities.

Facebook

Címkék

2011 (1) 2012 (4) 2013 (5) 2014 (1) agency (1) agile (1) agilis (13) android (1) angel (2) anita (2) API (1) árazás (2) artisjus (1) balaton (1) bécs (1) becs (1) becslés (1) befektető (7) befekteto (1) bemutatkozás (1) berlin (1) beszédfelismerés (2) beszédtechnológia (1) bitbucket (1) borkóstoló (1) budapest.rb (1) célok (1) client (4) cloud (1) code hulk (1) coding (1) coin (1) concept (2) conference (1) continuous integration (1) cross browser (1) cross platform (2) csapat (4) csapatépítés (1) csocsó (1) David (1) ddb (1) deployment (3) design (2) dev (4) dev meeting (2) digital (1) diktálás (1) dojo (1) ebook (1) education (1) elemzés (3) elmélet (1) english (8) English (1) értékelés (1) értékesítés (3) extreme programming (1) fejlesztő (3) feliratozás (1) Friday (1) frontend (2) game (3) game of thrones (1) gerzson (2) hackfwd (2) heroku (1) hirdetés (1) hosting (1) icatapult (2) idcee (4) idea (1) implementation (2) inkubáció (9) ios (1) javascript (1) jenkins (1) jogdíj (1) kaizen (1) kalandpark (1) kanban (3) képzés (2) kijev (1) kipuedu (1) kirándulás (1) kocákzati tőkealap (1) kommunikáció (1) lean (2) LinkedIn (1) Logidok (1) mahasz (1) meetup (9) mindroom (2) Mitnick (1) mixgar (14) mobil (4) MVP (1) mvp (2) nabaztag (1) natives (1) olasz (1) open source (1) people search (1) piknik (1) planning (1) playertise (3) prága (1) presentation (1) product owner (1) product roadmap (1) project (1) prototípus (1) prototype (1) rabbit (1) rails (15) ruby (13) rupy (1) scrum (9) search API (1) series (2) sharewood (1) siker (2) sorozat (1) spaceship (1) speedinvest (1) startup (6) startup week (1) String (1) szerződés (1) szolgáltatás (2) taxi (3) taxitrust (3) taxtrust (1) techshow (2) testing (2) teszt (1) titanium (1) toborzás (2) tőke (2) toptal (1) trónok harca (1) ügyfél (1) UI (1) UML (1) UX (2) üzletiangyal (1) vagrant (1) varga anita (1) verseny (2) videó (1) videóarchívum (1) vienna (1) világhírnév (8) virtualbox (1) vm (1) vodka (1) web (8) wired (2) workflow (2) XP (1) xp (3) Címkefelhő

Lassan véget ér a nyár és az első 9 hónap kísérletezése az inkubációval. Ebben a posztban összefoglalom mi történt eddig és mire készülünk a jövőben.

Az elmúlt hónapok eseményei röviden:

  • Tavaly év végén döntötte el a cég, hogy profitjának egy részét az itt dolgozók webes-mobilos szolgáltatás ötleteibe fekteti, ezzel elindítottuk az inkubációt.
  • Kidolgoztunk egy metodológiát, hogy az ötleteinket hogyan alakítsuk át projektekké - termékekké.
  • A tavasz során az összegyűlt 31 ötletből összesen 4-gyel kezdtünk el többet foglalkozni: Mixgar, Taxitrust, ShareWood (multiuser file download), E-Book (publishing platform).
  • A Mixgar.com prototípusával Május 17-18-án kijutottunk a TechShowra, Magyarország 21 leginnovatívabb fejlesztése közé. Harmadik helyezést értünk el a prezentációval, negyediket a termékkel.
  • Mentünk New Tech meetupra, Mobilpiknikre, voltunk Index és Origo nyitón és az olasz Wired is írt rólunk (magyar fordítás a blogunkban).
  • Július 10-én elindítottuk a Mixgar publikus béta verzióját, azóta 500-an regisztráltak és 165 helyet hoztak létre, ahol a Mixgarról szól a zene (2011.08.22-ei adat). KÖSZÖNJÜK! :)
  • Kijutottunk a Szigetre két helyszínre is: a Nescafé Lounge-ban a nagyszínpaddal szemben és az Új Széchenyi Terv sátorban is a Mixgarról szólt a zene.
  • Folyamatosan fejlesztetjük a terméket a visszajelzéseitek alapján (3-4 fejlesztő dolgozik rajta), finomítjuk az üzleti modellt és tervet.

 

Mi volt a legnehezebb?

Az inkubáció célja - újraértelmezve a korábbi posztok alapján - az, hogy piaci bevezetésre kész termékeket gyártsunk le. Az inkubáció kezdeti pontját relatíve könnyű meghatározni, a végét már egy kicsit nehezebb.

Kezdeti pont az, amikor a cégen belül megkapja az ötlet a zöld lámpát és elkezdünk vele foglalkozni. A végpontnak azt tekintjük, amikor

  • egy dedikált menedzsment csapat foglalkozik a termékkel
  • elkészítettük a szolgáltatás üzleti modelljét és tervét
  • a termék rendelkezik azokkal a funkciókkal amikkel be lehet vezetni a piacon
  • megoldottuk a következő belátható időszak finanszírozását - ez legtöbbször befektető bevonását jelenti és hivatalos céges formában él tovább a termék, a Digital Natives spin-off cégeként.

A csapat összeállítása és a befektető keresés bizonyul a legnehezebb feladatnak, erről írok pár gondolatot.

Csapat
Az utóbbi időben látókörünkbe került több olyan szakember is, akikkel szívesen dolgoznánk együtt. Talán már ezért megérte elkezdeni ezt az egészet, mert nagyon jó embereket ismertünk meg. Az jelenti a kihívást, hogy úgy kell a piacon sok százezerért elhelyezkedő szakembereket belelkesítenünk a projektre, hogy pillanatnyilag a potenciális világmegváltási lehetőség és a közös munka örömén kívül nem tudunk mit kínálni. Nem egyszerű, ugye? :)

Viszont talán pont az ilyen jó szakemberek tudják értékelni legjobban ezeket a lehetőségeket. Nem látom lehetetlennek, hogy előjöjjenek a szürke homályból a már most is minket segítő kollégák.

Befektető
A kockázati tőkealapok akkor érdeklődnek egy cég iránt, ha az már kicsiben bizonyított és a befektetésre például piaci terjeszkedés miatt van szükség. Amíg egy Mixgar-hoz hasonló projekt eljut erre a szintre, addig kb. 30-50 millió forintra van szükség, amit itthon többnyire vállalkozó kedvű magánszemélyek vagy cégek befektetése tud biztosítani (USA-ban és egyre inkább Európában már intézmények is lenyúlnak erre a szintre).

A magánbefektetők magas kockázatvállalás mellett tipikusan rövid idő alatt (1-2 év) kapják vissza befektetett pénzüket és hozamukat, sőt a következő kiszállási pont jól belátható - a fentebb említett kockázati alapok miatt.

Jeremie alapokon nagy a nyomás, hiszen kockázati tőke túlkínálat, sőt befektetési kényszer alakult ki Magyarországon - csak éppen kevés az a cég, amibe be tudnak fektetni.

A mi esetünk annyiban speciális, hogy ennek a magánbefektetői összegnek egy jelentős részét a Digital Natives már befektette a Mixgarba tavasszal és nyáron, e mellé keresünk még befektetőket itthon vagy külföldön. Úgyhogy ha ismertek olyan embert vagy céget akinek ez érdekes, ne habozzatok keresni minket :)

 

Az inkubáció jövője

A fenti pontok összeállítása, közben a termék fejlesztése és piaci bevezetése nem egyszerű feladat. Az inkubációt azt követően folytatjuk eredeti formájában, amikor a Mixgart sikerült önálló útra terelni, hogy az itt szerzett tapasztalatokat fel tudjuk használni és be tudjuk építeni a következő ötletekbe. Nem utolsó sorban pedig be szeretnénk magunknak és a világnak bizonyítani, hogy meg tudjuk csinálni :)

Mindeközben úgy tapasztaltuk, hogy az inkubáció jó hatással van az ügyfeleink számára fejlesztett termékekre is. A módszertani megvilágosodásoktól kezdve, a legújabb technológiai kihívások és megoldások mind előnyként köszönnek vissza, amikor valamely ügyfelünk számára találunk ki / fejlesztünk ki egyedi szoftvert. Reméljük, hogy ezeket az értékes tapasztalatokat a közeljövőben minél több ügyfelünkkel megoszthatjuk, kíváncsian várjuk az újabb megkereséseket!

Címkék: angel tőke befektető ebook techshow világhírnév inkubáció mixgar taxitrust sharewood üzletiangyal kocákzati tőkealap

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://digitalnatives.blog.hu/api/trackback/id/tr193170947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pdani 2011.08.24. 16:46:39

És mi lett a másik 3 ötlet sorsa? Most azok következnek, szép sorban?

kristof.bardos 2011.08.25. 10:34:36

@pdani:
A másik három ötlet más-más stádiumban van.
Az E-bookot leállítottuk még az első 3 hónapos tervezési iterációban, mert túl sok emberi erőforrást igényelt volna a szolgáltatás üzemeltetése. A ShareWood projektet valószínűleg megvalósítjuk, mert relatív egyszerű a fejlesztési feladat - itt csak a mikor a kérdés, mert ezt mi is nagyon használnánk már :). A Taxitrusthoz már prototípus is készült, itt az üzleti modellt finomítjuk, üzleti elemzéseket csinálunk - ez halad most is, ha nem is a Mixgar tempójában.

Általánosan igaz e mellett, hogy amikor újra elkezdjük az ötletek között a válogatást, akkor megvizsgáljuk felmerült-e ezeknél jobb, érdekesebb projektjavaslat. Ez jöhet kívülről és belülről is - ha e miatt kérdezted, akkor nyitottak vagyunk minden új ötletre. Tehát ha nincs jobb ötlet, akkor ezekkel folytatjuk, ha van, akkor akár hátrébb is tolódhat ezek közül valamelyik projekt (az a szabály, hogy egyszerre max. 3-mal foglalkozunk aktívan).
süti beállítások módosítása